Leren (z)onder druk? 28 mei

SONY DSC

Lezing door Marijke Sluijter

28-5-2016 om 11.00u

Aventurijn, Voorsterweg 1, Loenen

Kosten:€10,-

Reserveren kan door via het contactformulier op deze site je aan te melden én het bedrag over te maken naar NL 97Rabo033 67 68 923 t.n.v. st.Aventurijn, Loenen

Leren (z)onder druk?

Oud zeer en nieuwe vergezichten in het onderwijs

Voor onze open dag hebben we een verrassing! Marijke Sluijter, de voormalig hoofdredacteur van Educare, komt een lezing geven over haar ervaring met een heel bijzondere vorm van onderwijs. Het thema van onze open dag is ontdekkingsreizigers in het onderwijs, en als er iemand is die iets weet over onderwijsavonturen is zij het wel!

In deze lezing laat Marijke Sluijter je zien hoe taal ons denken over onderwijs beperkt, en hoe de manier waarop we op school geleerd hebben ons in oude patronen gevangen houdt.

Al in 1970 vertrok ze als kleuterleidster naar Aruba en werd daar gevraagd zich om te scholen tot onderwijzeres. Die kruisbestuiving leidde tot speelsere aanpak van het onderwijs en daardoor weer tot een heel ander avontuur: namelijk een proef voor onderwijs vanuit de kinderen zelf. Anderhalf jaar mocht ze testen of kinderen van 6-7 jaar in staat zijn hun eigen onderwijs vorm te geven. De methodes gingen de deur uit en de schooldeuren gingen open: sommen liggen op straat en boeken kun je zelf maken.

Veel kinderen bleken veel meer te kunnen dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Het bleek dat kinderen zich aanpassen aan het niveau van de methode terwijl ze in hun ontwikkeling al veel verder waren. Kinderen die langzamer leerden werden in hun enthousiasme meegetrokken. Die behielden hun zelfvertrouwen en bleven gewaardeerde klasgenootjes.

Na enkele jaren kwam er een uitgebreide handleiding: ‘Educreation: hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.  

Terug in Nederland werkte ze op een Jenaplanschool en gebruikte daar dezelfde werkwijze. In 1990 gaf ze deze werkwijze door aan leerkrachten van straatkinderen in India en van staatsgeleide scholen in Siberïë. In Suriname is, geïnspireerd op Educreation, in 2012 een school opgericht. Wat is het geheim van dit succes? En… waarom doen we het niet allemaal zo? Waarom zitten we zo gevangen in oude structuren? Hoe kunnen we ons daaruit bevrijden?

Marijke Sluijter was hoofdredacteur van Educare (nu Kiind).

Ze schreef ‘Aanraken, een levensbehoefte; tactiele contacten in school en kinderopvang en ‘Educreation: hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

In haar opleiding Zinvol Tekenen met Kinderen leert ze leerkrachten en kindercoaches hoe je tekenspel inzet voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve intelligentie. Ze is Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Voor meer informatie over andere lezingen en activiteiten op 28 mei, klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *