techniek ontdekken

DSCF1757

Het blijft altijd boeiend voor kinderen om oude apparaten uit elkaar te halen. Hieronder een aantal tips en suggesties:

* Zorg voor goed gereedschap: diverse kleine schroevendraaiertjes zijn vaak voor een paar euro te koop.

* Het gaat om “demonteren”, dat is iets anders dan “slopen”. Sommige kinderen hebben de neiging een hamer te pakken en op deze manier het apparaat open te krijgen. Dit is wat mij betreft niet de bedoeling en kan ook gevaarlijk zijn ( denk aan de ogen bijvoorbeeld). Het gaat om het voorzichtig demonteren van een apparaat waardoor het kind inzicht krijgt en ontdekkingen doet.

* Probeer de gevonden “schatten” een beetje te ordenen. Een doosje tandwieltjes, een bakje schroefjes etc. Dit kan stimuleren dat er weer nieuwe dingen van gemaakt gaan worden.

* Leg een plank onder het geheel; voor je het weet is je tafel beschadigt en ligt het huis/lokaal bezaaid met rommeltjes. Een plank bakent het terrein af waar gedemonteerd kan worden.

* Haal snoeren en stekkers van het apparaat af en spreek met het kind af dat het niets in het stopcontact steekt.

* Zorg dat je weet welke onderdelen gevaarlijk of giftig zijn. Zo zou ik niet gauw een oude buis-TV of ijskast laten demonteren. Ook batterijen en accu’s dienen apart gelegd te worden en niet verder onderzocht te worden.

* Oude mechanische apparaten zijn het leukst: daar kan je vaak nog echt goede mechanieken zien ipv alleen een printplaatje. Denk aan een cassette recorder, video recorder, oude fotocamera etc.

* Blijf altijd in de buurt; soms is hulp handig, maar ook kan je zo een oogje in het zeil houden.

* Als het apparaat gedemonteerd is kan je kijken wat je met alle materialen kunt doen. Een idee zou kunnen zijn om een kunstwerk te maken: bedenk een nieuwe machine.”Laat hen die verbeelden door onderdelen op een plank te plakken of timmeren. Oudere kinderen kunnen misschien zelf bedenken wat zij met de onderdelen kunnen maken. Zo herinner ik mij dat een aantal jongeren een rijdende auto maakten van een oude walkman.

DSCF1751 fascinerend: een lens waardoor je alles op de kop ziet….uit een fotocamera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *