Positieve eigenschappen

Soms kan de sfeer in de groep lastig zijn; vervelende opmerkingen vliegen door het lokaal en je kan er moeilijk grip op krijgen. Hieronder wat speltips om aan de slag te gaan. Bij deze spelvormen gaat het erom dat kind een leren dat het fijn is om positieve opmerkingen aan elkaar te geven en die te ontvangen. Basisregels bij dit soort spelen: De spelregels zijn héél duidelijk: negatieve reacties worden niet getolereerd. En het schrijven mag nooit een belet zijn voor deze opdrachten! Kinderen die moeite hebben met schrijven help je door te zeggen dat ze ook iets mogen tekenen of een ander kind helpt hen met schrijven.

  • Geef ieder kind 3 kleine stickertjes. Vraag hen een fijn woord erop te schrijven. Bijvoorbeeld: kracht, blij, aardig Pict7698etc. Dan laat je iedereen rondlopen en elkaar een stickertje opplakken die men bij een bepaald kind vindt passen. Als je er al 3 hebt en je krijgt een vierde dan geef je er weer eentje door aan een ander. Uiteindelijk heeft iedereen 3 stikkers met fijne woorden gekregen. Voor sommig groepen is het handig om van te voren te melden wáár de stickers geplakt mogen worden, anders zijn er altijd lolbroeken die het op de meest vreemde plaatsen plakken. Ditzelfde idee kan je doen met kaartjes die ze dan gedurende de de dag aan elkaar kunnen geven en doorgeven.
  • Ieder kind krijgt een mooi blaadje; bijvoorbeeld in de vorm van een bloem of een ster. Hij/zij schrijft zijn eigen naam in mooie letters erop. Dan wordt de ster doorgegeven. Ieder kind schrijft dan een positieve eigenschap of wens op de ster. Uiteindelijk krijgt ieder weer zijn eigen ster terug. Misschien kan je ze ophangen.
  • Ieder kind schrijft op een blaadje met zijn/haar naam wat hij/zij fijn zou vinden om te horen van iemand anders. Bijvoorbeeld: “José wat fijn dat je er bent”. Of: “Peter wat kan je toch goed voetballen”.  Deze blaadjes gaan als lootjes in een mand. De kinderen lopen door elkaar, pakken een lootje en gaan naar de persoon in kwestie toe en zeggen gemeend wat er op het briefje staat. Ze vouwen het briefje weer op en halen een nieuwe. Dit gaat zo een tijdje door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *